Hoe werken de basisprincipes van beleggen en aandelen?

Aandelen en beleggen zijn voor veel mensen onderwerpen die als ontzettend ingewikkeld en saai gezien worden. Het wordt gezien als een abstracte vorm van handelen met hele hoge risico’s en wat alleen is weggelegd voor gigantische bedrijven of rijke particulieren. Niets is minder waar! In het volgende artikel worden de basisprincipes van beleggen en aandelen op een begrijpelijke manier uiteen gezet, waardoor eenieder in ieder geval kan begrijpen wat het precies inhoudt.

Aandelen

Een aandeel is heel simpel gezegd een deel van een bepaald bedrijf. Bedrijven zijn dus voor een gedeelte opgebouwd uit allerlei kleine stukjes van een bepaalde waarde, die gekocht en verkocht kunnen worden. Wanneer je dan zo’n stukje, of aandeel, aanschaft dan ben je voor dat gedeelte ook mede-eigenaar van het bedrijf in kwestie. Hierdoor kan je mee verdienen aan de successen die een bedrijf boekt en je eigen vermogen kan niet worden aangetast door de eventuele verliezen. Het enige dat dan gebeurt is dat jouw aandeel minder geld waard wordt, waardoor je er minder geld voor krijgt wanneer je het zou verkopen.

Met jouw eigen stukje bedrijf heb je nog meer rechten; zo heb je bijvoorbeeld stemrecht in de vergaderingen die worden gehouden, speciaal voor de zogenaamde aandeelhouders.

Aandelenopties

Aandelenopties zijn weer van een andere categorie dan de ‘normale’ aandelen, deze behoeven dan dus ook een eigen uitleg. Aandelenopties zijn speciale aandelen die een bedrijf uitgeeft aan de eigen werknemers wanneer de goed gaat met het bedrijf. Wanneer het goed gaat met een bedrijf, dan zijn de aandelen natuurlijk het meeste waard. Deze aandelen mag de werknemer dan bewaren en zij krijgen dan het recht om deze na een aantal jaar weer te verkopen, voor dezelfde waarde (ook wel koers genoemd) als toen het bedrijf de aandelen uitdeelde.Het is dus duidelijk waarom deze aandelenopties voordelig en positief zijn om te ontvangen van je werknemer. Juist omdat ze weggegeven worden in tijden waarin het erg goed gaat met het bedrijf, zijn deze aandelen vrij veel geld waard. Daarnaast wordt deze hoge waarde voor enkele jaren vastgehouden, waardoor ze dus voor een goed bedrag weer verkocht kunnen worden door de werknemer, die dit geld dan gewoon zelf mag houden.

Ik nodig je uit mijn artikelen te doorbladeren om meer informatie over mijn blog te vernemen en/of een specifiek onderwerp te lezen.