Vrouwen in financiën

Het standaard cliché is dat relatief gezien mannen de durvers zijn in het nemen van financiële risico’s en dat vrouwen heel wat voorzichtiger zijn en meer veiligheid en zekerheid willen. Simpel uitgedrukt betekent dit dat mannen risicovriendelijker zijn dan vrouwen. Of om de titel van een mogelijke bestseller te zetten, “mannen kopen aandelen van Mars en vrouwen hebben een spaarrekening op Venus.”

Maar artikelen gepubliceerd in de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung (NZZ) en informatie via diverse andere bronnen werpen nieuw licht op de combinatie van mythe en realiteit die in bovenstaande paragraaf worden vastgelegd.

Er is een opmerkelijk verschil

Anja Peter, van Bank Coop in Zwitserland zegt dat het verschil in beleggingsgedrag tussen mannen en vrouwen wordt weerspiegeld in zowel biologisch als sociaal gedag. Zo zijn vrouwen in het algemeen meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld ecologie, ethiek en microkredieten. Alhoewel, wat de crisis betreft, heeft deze interesse niet altijd invloed op de feitelijke beleggingsbeslissing.

Het is pas in de 20e eeuw dat vrouwen in staat raken om de barrières van een mannelijke dominante wereld af te breken. De rol waarin vrouwen werden veroordeeld in de maatschappij, heeft zowel hun financiële kennis als hun activiteiten beperkt. Maar vandaag de dag zijn er nog nooit zo veel hooggekwalificeerde vrouwen opgestaan die goed verdienen, geld hebben om te investeren en dat veilig en adequaat willen doen. Bovendien stellen veel waarnemers (en studies) vast dat vrouwen vaak opmerkelijk goed beleggen.

De unieke manier waarop vrouwen de beleggingswereld benaderen, kunnen we het best uitlichten met de opsomming van een aantal succesvolle vrouwen:

Janet Yellen

Slechts 30% van de Amerikanen kennen haar, maar als leider van de centrale bank van Amerika, de Federal Reserve, heeft Yellen enorme invloed op de wereldwijde financiële markten en de Amerikaanse economie. Triljoenen dollars kunnen verloren gaan of worden gewonnen op basis van hoe beleggers elk woord interpreteren die uit de mond van Yellen komt.

Christine Lagarde

Christine Lagarde is de eerste vrouw die het roer van het IMF overnam. Haar intellect, élan en uithoudingsvermogen hebben er al voor gezorgd dat ze haar mannetje staat in de fel concurrerende wereld van mondiale financiën. Het is niet zo moeilijk als synchroonzwemmen, vind ze zelf.

Gill Marcus

Gill Marcus was de gouverneur van de Zuid-Afrikaanse Reservebank tot ze met 2014 in pensioen ging. Ze was de eerste vrouw die erin slaagde deze positie te bekleden.

Ben je gek op spelletjes en wil je meer weten over de Financiële aspecten van de gaming industrie? Lees dan zeker verder op deze blog.