Waarom financiën?

Via één van mijn favoriete blogs over persoonlijke financiën zei iemand me ooit dat, wanneer je wordt gevraagd waarom je iets graag doet, je twee redenen moet geven: een oppervlakkige reden en een persoonlijke reden.

De oppervlakkige reden

Welke opleiding ik ook mag hebben genoten, ik ben niet beter dan iemand anders. Recent behaalde ik mijn Masterdiploma International Finance (MIF) aan de Amsterdam Business School. Ik had evengoed kunnen afstuderen als ingenieur, dokter of om het even in welke richting. Maar zou het dan waardevol zijn geweest? Hoeveel meer managers kan deze wereld nog aan? Ik ken heel wat mensen met een hoog diploma op zak, maar ze zijn wel nog altijd werkloos. Geld wordt alsmaar belangrijker in deze wereld en veel mensen laten zich misleiden, om uiteindelijk slechte beslissingen te nemen of verkeerde investeringen te maken. Ik wil graag mensen helpen en hen bijstaan.

De persoonlijke reden

Ik ben geïnteresseerd in beleggings- en financiële diensten omdat enkel mijn vader, die in een bank werkt, een idee heeft van wat het eigenlijk betekent. Van jongs af aan keek ik al op naar het werk van mijn vader. Mijn broers zijn dokters, mijn zus verpleegkundige, mijn moeder werkt in de medische factureringssector. We kennen allemaal de gezondheidszorg, we genereren allemaal een fatsoenlijk, stabiel inkomen en alles geven we in handen van de bank, en wij krijgen van hen enkel het laatste nieuws.

Op de middelbare school deed ik waar ik goed in was: biologie en scheikunde. Ik won zelfs prijzen, deed testen, enzovoort. Maar omdat ik geen echte hobby’s had en mezelf alleen maar aan mijn school toewijdde, kreeg ik meer en meer moeite om vrienden te maken. Er werd van alles georganiseerd rond de hobby’s van mijn klasgenoten, maar ik voelde me er gewoon niet bij horen. Toen een leerkracht me vroeg wat mijn interesses waren en ik geen antwoord had, wist ik dat mijn gebrek aan een levensdoel een ernstig probleem werd. Zo kwam ik opnieuw bij mijn vader uit.Samengevat kwam mijn interesse in financiën en investeringen uit de persoonlijke ervaring van mensen in mijn omgeving die heel wat geld kwijtraakten aan verkeerde investeringen en ook Steve Jobs en Virginbaas Richard Branson hebben me enigszins geïnspireerd. Niet dat ik een hoog ik-wil-de-wereld-redden-gevoel heb, maar het beïnvloedt me wel. Mensen luisteren vaak veel te veel naar de menigte in plaats van naar zichzelf. Daarom besloot ik niet langer blind te zijn en startte ik mijn studies zodat ik mijn persoonlijke financiën en investeringen beter zou begrijpen, zodat ik mijn financiële toekomst en die van mijn familie, volledig zelf in handen zou kunnen nemen.